נהגים רבים תוהים האם הטרנד של כחי־הרכב החשמליים מתאים לצורכיהם. מחד, מדובר ברכב חסכוני מאד מבחינת צריכת הדלק, אך האם מחירו הנוכחי מצדיק את ההשקעה? קיימים שיקולים לכאן ולכאן ואכן כלי־הרכב הללו אינם מתאימים בהכרח לכל נהג. במאמר זה נדון בסוגיה לעומק כדי שתוכלו לבחור את האפשרות המתאימה עבורכם.
מהו רכב חשמלי?
רכב חשמלי מונע על־ידי סוללה במקום על ידי מנוע בנזין. הסוללה נטענת באמצעות כבל חשמל המתחבר לשקע הביתי ולשקעים בדרך. קיימים כלי־רכב חשמליים הכוללים גם מנוע בנזין נוסף, אלה מכונים היברידיים. בדרך־כלל את כלי־הרכב ההיברידיים לא תצטרכו להטעין. רכב חשמלי מזהם פחות את הסביבה, הנסיעה שלו שקטה יותר והוא אינו זקוק לדלק כדי לנסוע. מצד שני, אם אתם נוסעים בדרכים לאורך כל היום, ועוברים מאות קילומטרים, יתכן והעובדה כי אתם צריכים למצוא תחנת הטענה בדרך ולהמתין עד שהסוללה תתמלא, לא תתאים לדפוס הנהיגה שלכם.
למי הכי מתאים רכב חשמלי?
רכב חשמלי מתאים לכל מי שרוצה לחסוך בעלויות הגז או מודע לחשיבות השמירה על אוויר נקי ללא זיהום לדור הנוכחי והדורות הבאים. אפילו את הסוללות של הרכב ניתן היום למחזר, בזכות תוכניות ייחודיות שפיתחו יצרני כלי־הרכב החשמלי. אם אתם נוסעים לאורך השבוע בין 300-100 ק"מ, הרכב הזה מתאים עבורכם ככפפה ליד, אם תיאותו להשקיע סכום גבוה יותר ברכישתו מאשר עלותו של רכב זהה עם מנוע בנזין. כיום, ניתן למצוא מגוון רחב של כלי־רכב חשמליים המיוצרים על ידי חברות מובילות כמו: טויוטה, ניסאן, אאודי, רנו ואפילו יגואר ו-BMW. בקטגוריה מיוחדת ונפרדת ניתן למצוא את חלוצת המכוניות ההיברידיות – טסלה, הפונה לקהל מעריצים של המותג הייחודי.
האם ניתן לתקן רכב חשמלי בכל מוסך?
כאן טמון אחד החסרונות המרכזיים של כלי־הרכב החשמליים. במקרה של תקלה במנגנונים החשמליים ברכב לא ניתן לתקן אותו בכל מוסך. מוסך היבואן הוא זה שיתמחה בדרך־כלל בתיקון כלי־רכב אלה, וניתן גם לפנות למוסכים נוספים המתמחים במכוניות חשמליות. אך, אם תרצו להמשיך להשתמש בשירותיו של המוסך האהוב עליכם בעיר, זה שטיפל בכל רכבי הבנזין שלכם בשנים האחרונות, יתכן ותתאכזבו מעט. תיקונים קלים של פחחות, החלפת צמיגים ותיקונים קטנים נוספים ניתן לעשות בכל מוסך, אך אם תרצו תיקון מקצועי לחלקים פנימיים, האפשרויות העומדות לרשותכם מצומצמות.
האם ביטוח הרכב יקר או זול יותר לרכב חשמלי?
מבחינת ביטוח רכב עלות הפוליסה תהיה גבוהה יותר מביטוח של רכב בנזין דומה. הסיבה לכך היא הצורך במוסך מיוחד, וכן עלות החלפים עבור מכוניות חשמליות כיום. יתכן ונתונים אלה ישתנו בעתיד.
מעניין לגלות, כי אם אתם בוחרים ברכב היברידי הכולל גם הנעת בנזין, מחיר הביטוח יהיה דומה מאד הן בפוליסה המיועדת לדגמי הבנזין והן לדגמים ההיברידיים כאשר מדובר באותו נהג. מדוע? בשל תוצאות הניתוח הסטטיסטי של כמות התאונות שמבצעים נהגי המכוניות ההיברידיות. אקטוארי חברות הביטוח מחליטים מה תהיה עלות הפוליסה לכל נהג ולכל סוג רכב, על־פי החישובים הסטטיסטיים הנוגעים לסיכוי מעורבות הרכב בתאונה, ככל שהסיכוי נמוך יותר כך גם מחיר הפוליסה יהיה נמוך יותר.
לסיכום, כלי־הרכב החשמליים מתאימים ככפפה ליד לנהגים המעוניינים לשמור על איכות הסביבה, להשקיע מעט יותר בעלות הרכב ולחסוך בעתיד בעלויות הדלק. אם אתם נוסעים נסיעות ארוכות מאד וחוששים מהטענות חוזרות ונשנות של הסוללה, מומלץ לבחור בדגמים המסוגלים להגיע ל-400 ק"מ בכל הטענה או בדגמים היברידיים המעניקים אפשרות לחיסכון מהותי בעלויות הדלק, תוך הטענה אוטומטית של הסוללה ואפשרות להשתמש במנוע הבנזין.