אנשים בגיל השלישי לחייהם, יקבלו בשלב מסוים החלטה (לרוב, בשיתוף עם ילדיהם), שהגיע הזמן לעזוב את הבית ולמצוא מסגרת דיור חלופית, מתאימה בהתאם לשיקולי בריאות או חיפוש אחר קשר עם בני גילם.
כידוע, רבים מבני הגיל השלישי מוצאים את עצמם מתמודדים עם מצבים של בדידות, לעיתים קושי בביצוע מטלות יומיומיות, עם עצבות ועם מצבים לא נעימים נוספים, כאשר, הפתרון להם, נמצא בבחירת מסגרת דיור חלופית ומתאימה.
כל מי שמתחיל לתור אחר פתרון מחיה ומגורים לגיל השלישי יגלה שקיימות לא מעט אפשרויות, אשר נהוג לחלק אותן לסוגים שונים כמו: בית אבות, דיור מוגן, בית אבות סיעודי וכיוצא בזה.
בכדי לקבל החלטה נבונה, ההמלצה היא להבין תחילה את ההבדלים בין הסוגים השונים – כאשר, במקרה ומדובר בדיירים עצמאיים, אשר מסוגלים לבצע את רוב פעולות היום יום בכוחות עצמם האפשרויות הרלוונטיות תהיינה דיור מוגן ובתי אבות לעצמאיים.
בתי אבות
כאן חשוב לשוב ולהדגיש שישנם בתי אבות אשר מיועדים באופן פרטני לקשישים סיעודיים ו/או לתשושי נפש, ישנם בתי אבות המותאמים לעצמאיים וישנם בתי אבות, אשר מחולקים למחלקות שונות, אשר אחת (או יותר) מהן מיועדת עבור קשישים עצמאיים.
תנאי המגורים בבתי אבות, אינם כוללים דירות פרטיות לכל דייר, אלא לרוב מדובר בחדר משותף עבור 2 או 3 דיירים.
בבתי אבות סדר היום הוא פחות או יותר קבוע והדיירים מקבלים ארוחות, טיפול רפואי ובמידת הצורך, סיוע בפעילויות אותן הם מתקשים לבצע בכוחות עצמם.
לצפייה במהפכת הדיור המוגן בדנמרק צפו בסרטון:
מסגרות דיור מוגן
קשישים עצמאיים, אשר מחפשים אחר פתרון מחייה במקום מגורים עם רמת חיים טובה וגבוהה יחסית, ימצאו כי מסגרות דיור מוגן יהוו את הבחירה האופטימאלית בעבורם.
במסגרות דיור מוגן, הדיירים זוכים לרוב, לדירה פרטית מעוצבת ומאובזרת, לארוחות, לחוגים ולמגוון רחב של פעילויות חברתיות – טיולים, הצגות, הרצאות ועוד..
למעשה, מסגרות דיור מוגן מאפשרות לדיירים לנהל את חייהם בצורה עצמאית, אשר אינה שונה במהותה מהחיים בבית, וזאת, בתוספת האפשרות ליהנות מכל אותן פעילויות ואטרקציות אשר בכוחם להעלות את רמת החיים ולהפיג את הבדידות.
ההבדלים בין המסגרות
ישנם כאמור, מספר הבדלים מהותיים בין בתי אבות למסגרות דיור מוגן ולהלן המהותיים שביניהם:
- מגורים וסביבת המחייה – כאמור, בבתי האבות הדיירים לרוב חולקים חדר עם עוד דייר או יותר ובדיור מוגן הדיירים נהנים מדירה אישית ופרטית, אותה הם יכולים לעצב ולאבזר כראות עיניהם.
- פעילויות – במסגרות הדיור מוגן היצע הפעילויות יהיה עשיר, מגוון ורחב יותר.
- גמישות – בעוד בבתי אבות השגרה והפעילויות הינן גבוהות, בדיור מוגן הפעילויות הן מגוונות, מה שמאפשר גמישות ומשתנה על בסיס שבועי או חודשי – מה שפותח צוהר לכל דייר לבחור את הפעילויות אשר עונות על טעמו ועל העדפותיו.
- רפואה ושיקום – אז זה אומנם נכון שגם בבתי אבות הדיירים זוכים לטיפול רפואי ולשיקום. אך בדיור מוגן, האפשרויות תהיינה לרוב מגוונות יותר, כאשר, הדיירים יכולים לקבל בין היתר: ייעוץ רפואי אישי, סדנאות לרפואה מונעת, תוכנית תזונה וספורט המותאמת באופן אישי ליכולות ולדרישות ועוד..
קבלת ההחלטה הנכונה
כאמור, בכוחן של מסגרות דיור מוגן להעלות במידה רבה את איכות החיים של בני הגיל השלישי העצמאיים. אך יחד עם זאת, בכדי ליהנות מכל אותם היתרונות, קיימת חשיבות גבוהה לקבל החלטה מושכלת ולבחור בתבונה את אותה מסגרת דיור מוגן בירושלים (או בכל עיר מבוקשת אחרת).
דגש על פרמטרים כמו: תנאי המחיה, עלויות, פעילויות וכמובן, הגעה להתרשמות מהמקום ביחד עם בני המשפחה, יהוו כפרמטרים אשר יסייעו בבחירה האופטימאלית באותה המסגרת.